Je kunt aan echt niets anders meer denken. Vlinders gieren door je buik. Je telefoon continu binnen handbereik. En áls die dan overgaat, hap je naar adem, laat je ‘em heel cool 3x rinkelen en neem je luchtig op met: “Hallo met…”. Yesss, je bent aangenomen! Hoe kon het ook anders, met zo’n gewéldige klik. De chemie spatte er in het gesprek af en jullie werden over en weer ‘verliefd’ op…
Gedrag.
Maar na verloop van tijd lijkt die eerste liefde te verdwijnen. Inhoudelijke standpunten liggen verder uit elkaar dan je aanvankelijk had gedacht. De vrijheid die je dacht te krijgen is beperkt. Efficiency maakt niemand zich kennelijk druk om, behalve jij. Je ergert je aan, in jouw perceptie, onrechtvaardige besluiten. De organisatiecultuur past toch niet zo goed bij waar jij als mens voor staat enz. enz. Het gedrag waar jullie eens verliefd op werden, is dan niet zo relevant meer.
Drijfveren spelen nu parten en zorgen er uiteindelijk voor dat je, met in de ene arm je plant en de andere een doosje persoonlijke items, de wijde wereld weer intrekt. Op zoek naar een organisatie die jouw drijfveren wel begrijpt en waardeert. Op zoek naar een plek waar je je wel thuis voelt.
Zakelijke relaties, privé relaties, er is niet zo heel veel verschil. Herken je dat, bv. een stel dat in een restaurant de hele avond gezellig zwijgend tegenover elkaar zit? Tegenwoordig kun je nog doen alsof je het druk hebt en met je mobiel prutsen. Tja, verliefd op gedrag maar elkaar na een poosje niet meer zoveel te vertellen… Als mensen elkaar niet begrijpen, langs elkaar heen praten of heftige meningsverschillen hebben, zit ‘em dat meestal op drijfveren.
Waar jij je bed voor uitkomt, draai ik me nog niet eens voor om.
Of, wat jij belangrijk vindt, vind ik helemaal niet belangrijk. Of, waar jij je zo druk over maakt, doet mij niets. De Missing ‘Snap’-factor!
Veel organisatie hebben de afgelopen jaren wel ‘iets’ met Gedrag gedaan. Heel begrijpelijk, want gedrag is waarneembaar en zien we de hele dag van elkaar. We worden er verliefd op of vinden het reuze irritant. Praten over alleen gedrag is trouwens ook lekker veilig. Maar alles wat tussen mensen en medewerkers gebeurt, alleen vanuit Gedrag verklaren / benaderd… dat is zó plat! Daarmee krijg je geen verandering, daarmee motiveer je medewerkers niet, daarmee krijg je niet de juiste persoon op de juiste plek.
Al 10 jaar lang is de lijfspreuk bij bureau JETTING: ‘Life is all about making choices’. Keuzes dus in leven en werk. Keuzes die we maken, gestuurd vanuit onze Drijfveren. Vanuit wat jij belangrijk vindt. Waar jij je bed voor uitkomt. Waar jij een kick van krijgt. Waar je bereid bent andere dingen voor te laten. Waar je letterlijk je gemiddelde 700.000 mensenlevenuren aan wilt besteden.
Persoonlijkheid bestaat uit verschillende facetten. Het is simpel: alléén gedrag = zoals gezegd te plat. Met competenties (de combi tussen kennis, vaardigheden en houding) laat je alsnog een belangrijk deel van persoonlijkheid onberoerd. Inzicht in de motivatie achter iemands handelen – waarom doe je wat je doet – is essentieel om iemand tot z’n recht te laten komen. Om hem/haar zélf juiste keuzes te laten maken. Als ik maar één facet met iemand zou mogen bespreken, zou ik voor Drijfveren kiezen.
De reden waarom bureau JETTING al jaren met o.a. het Drijfveren
assessment van TTI Success Insights werkt is eenvoudig. Het doet wat ’t belooft: drijfveren meten en een rapport zónder horoscoopeffect. Geen hussel van persoonlijkheidskenmerken waar je in verdwaalt, maar concreet en duidelijk. En natuurlijk is de toegevoegde waarde van de Multiple Science Approach enorm. Dus bv. de combi tussen Drijfveren/Gedrag of Gedrag/
EQ of Gedrag/Drijfveren/Talenten enz.
In elke situatie een passende tool. Niet als een doel op zich, maar als een middel om inzicht te creëren. Inzicht in Zelf en Inzicht in Ander. Inzicht in de juiste persoon op de juiste plek. Inzicht in Verschillen = Kracht. Inzicht in life-/workkeuzes. Handvatten voor échte verandering. Zodat, Verliefd op Gedrag óók Verliefd op Drijfveren is. En, ze leefden nog lang en gelukkig 🙂
Over de schrijver: Annejet de Blécourt