+31 (0)20 697 96 36 info@ttisi.nl
Feb 2, 2018

TriMetrix EQ: Nieuw profiel, nieuwe inzichten!

Niet lang geleden kwam ik thuis, opgetogen als een jager-verzamelaar. Het geschoten wild betrof een bijna-niet-van-echt-te-onderscheiden-nepleren rokje van een merk dat ik mij normaal gesproken niet kan permitteren. Het lot was mij die dag echter gunstig gezind. Allerlaatste exemplaar! In mijn maat! Met 70% korting! En zo’n aardige verkoopster! In al mijn gele enthousiasme en drang naar esthetische waardering stormde ik de huiskamer binnen om de buit te tonen aan mijn vriend. Die was druk bezig met een vervelende administratieve klus en zei: “Nog een rokje… je kunt niet zonder”. Diep beledigd trok ik mij terug op de slaapkamer voor een tijdrovende passessie: dit rokje was ontegenzeggelijk van enorme toegevoegde waarde voor mijn garderobe! Kortom: een duidelijk gevalletje van gemankeerde zelfregulatie, opgediend in een sausje van cognitieve dissonantie.
Zelfregulatie: de vaardigheid om de impact van (ontregelende) impulsen, stemmingen of emoties op de eigen handelingen, acties en beslissingen te beperken door ze te beheersen, parkeren of te veranderen. Zelfregulatie is een van de vijf pijlers waarop ons EQ gebouwd is, naast Zelfbewustzijn, Zelfmotivatie, Empathie en Sociale Vaardigheden. En die ene pijler (Zelfregulatie) staat bij mij dus een klein beetje uit het lood. Daar heb ik zelf overigens niet zo veel last van, vind ik. Ik ben al zo ver dat ik in het woonerf van mijn emoties wel wat levensreddende impulsdrempels heb aangebracht. Maar de al dan niet subtiele hints van de mensen om mij heen bereiken mij alsnog. De vraag is: zie, of wil, ik zien wat zij zien en welke rol spelen mijn Hoge I en mijn Driving Force Belevend?
Tijd om het nieuwe combinatieprofiel Gedrag, EQ en Driving Forces erbij te pakken. Een profiel dat onder de naam TRI(van 3) Metrix EQ vanaf februari 2018 verkrijgbaar is bij TTI Success Insights. Doel van dit profiel is om de impact van vooral onze emotionele intelligentie en onze hoogste gedragsstijl op elkaar inzichtelijk te maken. Voor de respondent zelf en de coach of consultant die hem of haar begeleidt. Hoe werken de 5 domeinen van EQ samen met de 4 factoren van DISC en de top 4 van de 12 Driving Forces? Nieuwsgierig blader ik door naar het aparte combinatiehoofdstuk achter in het profiel. Mijn aanvankelijke gretigheid maakt snel plaats voor ontgoocheling:

Doriens ondergemiddelde Zelfregulatie maakt haar gevoelig voor heftigere interne reacties in emotioneel beladen situaties. De drang van de hogere I om ‘alles’ te willen delen maakt dit interne proces zeer zichtbaar voor anderen. Omdat ook haar lichaamstaal boekdelen spreekt, is er voor haar omgeving geen ontkomen aan. Dorien doet er goed aan haar Top 4 Driving Forces goed te leren kennen. Zo kan zij leren herkennen welk soort situaties haar emotioneel uitdagen, bijvoorbeeld omdat een of meer Driving Forces uit haar Top 4 onder druk komen te staan.

Au! voel ik. Echt niet! denk ik. Maar hoe meer ik er (rustig!) over nadenk, hoe duidelijker ik bepaalde patronen ga zien. Werk technisch lukt het inmiddels wel om mijn zelfregulatie op een acceptabel peil te houden. Vooral ook omdat ik een gepassioneerd onderzoekende (Intellectuele) rol heb, en daarin een heerlijke cognitieve distantie kan aanhouden. Maar als ik vanuit mijn esthetische passie en hoog geel enthousiasme iets deel, en de ander reageert daar afwijzend of ongeïnteresseerd op, dan kan ik reageren met een heftigheid die de ander overvalt. Waar ging destijds mijn eerste echte ruzie met Erik ook al weer over? O ja, over… Mondriaan. Mijn grote schilderheld. Die in mijn beleving compleet gedevalueerd werd door Eriks opmerking dat het ‘toch niet zo moeilijk kan zijn, zo’n Mondriaan plaatje’. Ik heb serieus op het punt gestaan om het uit te maken…

Kortom, ik kan er niet omheen. Oog in oog met wat ik ervaar als schoonheid die mij werkelijk raakt, neem ik beslissingen, doe ik aankopen, roep ik dingen, verlies ik tijd of maak ik ruzie puur vanuit de emotie. En dat brengt mij niet altijd waar ik wezen wil. Onder ogen zien op welke momenten ik door de combinatie Gedrag, EQ en Driving Forces extra gevoelig ben voor impulsgedrag gaat mij helpen effectiever om te gaan met de situatie. Zonder het goede (de passie!) te verliezen.

Als coach, consultant, leidinggevende of HR-professional weet je dat het PSM-profiel (Gedrag & 12 Driving Forces) heel veel (zelf)inzicht in iemands kwaliteiten en motivaties oplevert. Maar wat gebeurt er als sterkere emoties, die van onszelf én de ander, mee gaan spelen? Wat gebeurt er qua gedrag met jouw collega, teamlid, trainee of coachee als hij/zij emotioneel wordt uitgedaagd? Welke triggers maken van hoog Rood Donkerrood, waar Roze misschien het meest effectieve antwoord is? Belangrijke thema’s die aanvullende inzichten bieden in trajecten die draaien om:

• Leiderschapsontwikkeling
• Talentontwikkeling
• Persoonlijke effectiviteit
• Het scheppen van een gezond samenwerkingsklimaat
• Generatiemanagement

Nieuwsgierig? Download hier een voorbeeldprofiel of maak gebruik van onderstaande actie! Zodat jij iemand kan helpen een oplossing te vinden voor zijn/haar eigen ‘rokjesmomenten’.

Kom in Contact
kom-in-contact

Don’t forget to share this post!

Dorien houdt zich vanuit haar bedrijf IESyworks bezig met assessmentinnovatie en -ontwikkeling. Zij is eindeloos geïnteresseerd in wat ons mensen beweegt, stuurt, en typeert. Als individuen én in teamverband. Dit gecombineerd met haar kracht om ingewikkelde vakinhoudelijke kennis, eenvoudig en duidelijk uit te leggen, maakt Dorien een waardevolle Associate Partner én gewaardeerd blogger van TTI Success Insights, het bedrijf waar haar ‘assessmentinhoudelijke roots’ liggen.
Dorien Derksen

We Denken Dat Dit Ook Interessant Kan Zijn

Leiderschap Vanuit Gedrag

Leiderschap Vanuit Gedrag

“Een leider worden staat gelijk aan jezelf worden. Dat is heel eenvoudig en moeilijk tegelijk.”Treffender kunnen wij van TTI Success Insights het eigenlijk niet verwoorden. Voor de (toekomstige) Leiders die de daad bij het woord willen voegen, hebben wij een proces...

De ‘ene DISC’ is de andere niet!

De ‘ene DISC’ is de andere niet!

TTI Success Insights levert al meer dan 35 jaar DISC analyses die zich positief onderscheiden van de meeste, misschien zelfs wel alle, DISC assessments in de markt. Waarom we dat durven zeggen leest u in deze blog en in bijbehorend TTISI DISC e-book. Waarom het DISC...