+31 (0)20 697 96 36 info@ttisi.nl
Sep 7, 2016

Lessen bij het zoeken naar een baan – Wat we kunnen leren van Pokémon GO

Ik lag in het Vondelpark van het zonnetje te genieten toen er plotseling zeven grote schaduwen over me heen vielen. Toen ik opkeek stonden alle schaduwen over hun telefoon gebogen. Blijkbaar lag ik daar niet alleen. Ik had gezelschap van voor mij onzichtbare Pokémon. Wordt jij ook regelmatig geconfronteerd met Pokémonjagers? Mijn eerste reactie is meestal verwondering. Misschien zelfs irritatie. Waar dat vandaan komt weet ik niet. Het is immers een spel dat verbroedert. En jong en oud de deur uit krijgt. Door weer en wind. Dag en nacht. Bovendien valt er, volgens deze blog van Kefei Wang, voor mensen die zoeken naar een baan, veel te leren van Pokémon GO.

Krijg jij in je werk te maken met mensen die zoeken naar een baan, maar waarbij het maar niet wil lukken? Wat kunnen we van Pokémon GO leren bij het zoeken naar een baan? Hieronder lees je verrassende tips.

Als je Pokémon GO gaat spelen zal je snel ontdekken wat voor type speler je bent. Wat jij leuke strategieën vindt. Wil je vooral zeldzame Pokémon vinden of focus je je met name op het trainen van je Charmander?
Vraag jezelf eerst af: ‘Hoe ga ik het spelen?’, ‘Hoeveel tijd ga ik besteden aan het zoeken naar een baan?’ Of ‘Welke skills heb ik die passen bij de branche, functie of het bedrijf dat mij aanspreekt?’ Bedenk vervolgens hoe je jezelf bij zo’n bedrijf kunt positioneren. De één richt zich specifiek op een managementfunctie bij een mooi bedrijf. Terwijl de ander elke baan aanneemt die hem of haar ook maar enigszins in de buurt brengt van een mooie carrière in de fashionindustrie. Wat is jouw speelstijl?
Vang je alleen een paar Pidgeys en Rattatas omdat je geen zin hebt om de deur uit te gaan? Veel meer kan je niet verwachten als je thuisblijft en geen nieuwe plekken ontdekt. Natuurlijk, Incence of een Lure Module kunnen je helpen Pokémon aan te trekken. Maar hoe meer levels je bereikt, hoe groter de kans ze te vangen. En hoe meer je loopt, hoe sneller je je eieren uitbroedt, waardoor je misschien precies de Jigglypuff blijkt te hebben waar je naar zocht!
Alleen maar achter je laptop zitten en online reageren is vaak niet genoeg. Ga op pad om anderen te ontmoeten, bijvoorbeeld studiegenoten die je zijn voorgegaan. Ook het bezoeken van netwerkbijeenkomsten en carrièrebeurzen opent deuren. Misschien ontmoet je niet meteen iemand die jou wil aannemen. Maar wellicht heeft iemand die je tegenkomt wel connecties bij het bedrijf waar jij graag wil werken.
Onderschat niet de waarde van een CP 10 Pidgey, vooral in het begin. Met het vangen van lage CP level Pokémon kan je oefenen en meer ervaring opdoen, bijvoorbeeld in hoe je het beste je Pokébals kunt gooien. Bovendien verzamel je Candy en Stardust voor power-ups en evolutions van je Pokémon. Zo kan na verloop van tijd je lage CP Pidgey evolueren naar een 688 CP Pidgeot.
Het kan zijn dat je gebeld wordt door recruiters over functies die niet direct bovenaan je lijstje staan. Misschien wordt je uitgenodigd voor een gesprek over een baan die alleen maar een beetje lijkt op wat je leuk vindt. Ga er toch naartoe. Je kunt daar oefenen op het beantwoorden van standaardvragen die je krijgt bij sollicitaties. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van, wat je weer helpt bij volgende gesprekken. En het kan zomaar zijn dat deze recruiter de volgende keer precies heeft wat je zoekt!
Heb jij ook weleens 50 ballen gebruikt om een Golbat te vangen terwijl hij keer op keer ontsnapte en uiteindelijk verdween? Het was waarschijnlijk beter geweest om na 30 of 20 ballen te stoppen en verder te zoeken.
Je ziet de baan van je dromen al bijna als van jou, als je potentiële werkgever je vertelt dat hij toch voor een ander is gegaan. Dat komt hard aan. Vooral als je gretig bent blijven wachten en hopen op die ene mogelijkheid. Als je nog ‘in beweging’ bent terwijl je wordt afgewezen, ben je flexibeler voor een doorstart: het zoeken naar iets anders. Blijf dus reageren op andere vacatures terwijl je wacht op een toezegging.
Vind jij het stiekem een beetje irritant als je moeder ook Pokémon GO gaat spelen? Of voel je je dertien in een dozijn als blijkt dat met jou nog miljoenen anderen het spel spelen? Misschien maakt dat het spel voor je gevoel minder cool.

Als je net afgestudeerd bent, ben je meestal niet bang om anderen te laten weten dat je een baan zoekt. Langere tijd werkloos zijn is minder cool. Misschien schaam je je zelfs een beetje om het aan anderen te vertellen. Maar, wat is belangrijker? Cool zijn of een leuke baan vinden? Speel je spel dus met flair, wees je eigen ‘ambassadeur’ en vertel breeduit dat je een baan zoekt.

Heeft Pokémon GO jou ook geïnspireerd in leven en werk? Laat het ons weten!

Kom in Contact
kom-in-contact

Don’t forget to share this post!

Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Rieke Geerlings

We Denken Dat Dit Ook Interessant Kan Zijn

Wat is Coachend Leiderschap?

Wat is Coachend Leiderschap?

Leidinggevenden hebben grote invloed op de stemming en werkprestaties van hun medewerkers. Dus is het belangrijk om leiding te geven op een manier die zowel medewerker als leidinggevende als prettig ervaart. Coachend leiderschap is zo’n manier van leiding geven. Een...

Sterker door ellende? Crisis als motor voor persoonlijke groei

Sterker door ellende? Crisis als motor voor persoonlijke groei

Interview met Greet Vonk, mede-auteur van ‘PostTraumatische Groei, sterker door ellende’Wie ben je?Ik ben Greet Vonk, sinds 2006 zelfstandig ondernemer. Daarvoor heb ik 20 jaar in de zakelijke dienstverlening gewerkt. De mens stond altijd al centraal. Halverwege die...