+31 (0)20 697 96 36 info@ttisi.nl
May 9, 2022

Leiderschap vanuit Emotionele Intelligentie

Leiderschap vanuit Emotionele Intelligentie

Ik vergat handen te schudden en vriendelijk te zijn. Het was een belangrijke les over leiderschap.

Lee Iacocca, 1924 -2019

CEO bij o.a. Ford en Chrysler, auteur

Had Lee destijds over de TTISI EQ Analyse kunnen beschikken, dan had hij zich een harde les kunnen besparen. Leiderschap draait in de basis om iets dat verrassend simpel lijkt: connectie maken, hebben en houden met jezelf én je omgeving. Emoties spelen daarin een doorslaggevende rol.

Wil jij van jouw Leiderschap geen lijdensweg maken, voor jezelf en/of de omgeving, onderken dan de grote rol die emoties spelen in leiden en geleid worden. Geef ze de rol die ze toekomt in de werkomgeving. Erken ze als waardevolle gidsen die jou en jouw team helpen kleinere en grotere uitdagingen met hoofd én hart aan te gaan. Gebruik ze als kompas richting eigen én gemeenschappelijke doelen.

Daarvoor is inzicht in de 5 EQ Domeinen van Emotionele Intelligentie onontbeerlijk.

  1. Zelfbewustzijn:
     Weet je wat je voelt en waarom je het voelt?
  2. Zelfregulatie:
     Weet je hoe je constructief kunt omgaan met wat je voelt?
  3. Motivatie:
     Weet je wat je intrinsieke doelen zijn en hoe je emoties kunt gebruiken om ze te bereiken?

    4.Sociaal Bewustzijn:
    Weet je wat de ander voelt en waarom en doe je daar vervolgens dan wat mee?

    5.Sociale Regulatie:
    Weet je hoe je constructief en sociaal vaardig kunt omgaan met wat de ander voelt en hoe dit te beïnvloeden?

Wat moet jij als Leider weten over deze 5 Domeinen van EQ om je Leiderschap de emotionele draagkracht te geven die jij en jouw medewerkers verdienen?

Ontdek het met TTISI EQ ‘Leiderschap vanuit Emotionele Intelligentie’.

Voor een grondige, valide en gedegen analyse van jouw Leiderschap EQ maak je de TTISI EQ Analyse (Emotionele Intelligentie). Een instrument dat jou kan helpen je Leiderschap naar een (nog) hoger niveau te tillen. Nieuwsgierig? Klik hier!

BEKIJK HIERONDER DE UITLEG VAN DE VERSCHILLENDE LEIDERSCHAPSVORMEN VANUIT EMOTIONELE INTELLIGENTIE EN DOWNLOAD VERVOLGENS ONDERAAN DE BLOG HET E-BOOK: ‘LEIDERSCHAP VANUIT EMOTIONELE INTELLIGENTIE’!

TTISI noemt dit Zelfbewust Leiderschap

Zelfbewustzijn draait om de vraag: weet ik wat ik voel? En: in hoeverre ben ik als leidinggevende in staat mijn eigen emoties als waardevolle informatiebron te gebruiken bij dagelijkse handelingen en beslissingen? Een hoog ontwikkeld Zelfbewustzijn betekent veel zelfkennis op emotioneel gebied. Je kunt voor jezelf in een gegeven situatie goed benoemen welke emoties en gevoelens er spelen bij jou en waardoor dat komt.

Dat is van groot belang in Leiderschap omdat het je helpt om in contact te staan met jezelf en jouw emotionele behoeften. Dat is fijn voor jezelf maar zeker ook voor je team. Medewerkers kunnen erop vertrouwen dat je je eigen emotionele grenzen en krachten goed kent en zelden zal worden overvallen of verward raakt door je eigen emoties. Een belangrijke voorwaarde voor stabiliteit en consistentie, en een goede basis voor het aangaan van emotionele banden.

TTISI noemt dit Zelfgereguleerd Leiderschap

Zelfregulatie gaat kort gezegd over ons vermogen om na te denken voordat we handelen. Triggers, zoals bijvoorbeeld veranderingen of onverwachte, stressvolle gebeurtenissen, lokken emoties uit. Ben jij goed ontwikkeld op dit EQ Domein dan denk je na over de impact van die emoties, voordat jij een beslissing neemt of actie uitvoert. Je weegt dus zorgvuldig af wat in de situatie verstandig is om met je emoties te doen: toelaten, inzetten, of parkeren? Je weet tevens goed wat je moet doen om jezelf rustig te krijgen onder emotionele druk.

Dit EQ Domein speelt een cruciale rol in Leiderschap omdat team en organisatie moeten kunnen vertrouwen op jouw vermogen om weldoordachte, evenwichtige beslissingen te nemen, ook onder druk en in stressvolle of emotioneel uitdagende tijden. Daarnaast is voorspelbaarheid heel fijn voor een team. Niets maakt mensen zo onzeker als een leidinggevende die wisselvallig reageert of zich gemakkelijk laat meeslepen door emoties.

TTISI noemt dit Gemotiveerd Leiderschap

Motivatie gaat over ons vermogen onszelf te stimuleren onze intrinsieke doelen te halen. Ben jij iemand die hoog ontwikkeld is op dit EQ Domein dan heb jij de doelen die je nastreeft duidelijk in je hoofd en hart. Je hebt weinig externe prikkels nodig om ze te verwezenlijken, ook als het lang kan gaan duren. Het behalen van het doel is voor jou een beloning op zich. Optimisme, hoop en geloof zijn typische emoties die je gebruikt om in beweging te blijven. En gaat het niet zoals het moet gaan, dan blijf je niet te lang hangen in negativiteit maar onderzoek je hoe je het pad terug kan vinden.

Motivatie heeft een grote impact op Leiderschap. Als jij als Leider niet weet waar je naartoe wilt en hoe je daar wilt komen, dan is de kans dat jouw team onderweg verdwaalt veel groter. Als Leidinggevende heb je ook een voorbeeldfunctie: als jij met optimisme voorwaarts gaat, straalt dat uit naar organisatie en team. Je staat op een plek in de organisatie waar je zelf minder aansturing ontvangt. Het moet dus echt uit jouzelf komen!

TTISI noemt dit Sociaal Bewust Leiderschap

Sociaal Bewustzijn gaat over de vraag: snap ik hoe anderen zich voelen en waarom zij dat voelen en doe ik hier vervolgens dan wat mee? Ben jij sterk ontwikkeld op dit EQ Domein dan herken je snel wat er bij de ander speelt, ook als je zelf niet hebt meegemaakt wat de ander heeft meegemaakt. Dat doe je door goed te kijken en echt te luisteren naar de ander zonder allerlei aannames te doen. Jouw empathie en begrip hoeven niet te betekenen dat je je identificeert met de emoties van de ander. Je kunt begrijpen wat hij of zij voelt, maar zelf mogelijk iets anders voelen. Jouw Sociaal Bewustzijn zal je ook dan tot begrip en actie bewegen.

Sociaal Bewustzijn is van essentieel belang om echt connectie te maken met de mensen aan wie je leiding geeft. Medewerkers voelen zich gehoord en erkend door Leidinggevenden die bereid zijn rekening te houden met hun perspectief en emotionele behoeften. Dat leidt tot groter vertrouwen in jou als Leidinggevende. Sociaal Bewustzijn helpt jou als Leidinggevende een helder inzicht te verwerven in de mogelijkheden en valkuilen van teamleden, wat weer helpt bij hun aansturing.

TTISI noemt dit Sociaal Gereguleerd Leiderschap

Sociale Regulatie geeft, kort gezegd, inzicht in ons vermogen om contact te maken en te onderhouden met anderen. Ben jij in staat anderen aan je te binden, omdat zij zich daadwerkelijk met je willen verbinden en niet alleen omdat jij hun Leidinggevende bent? Scoor jij hoger op dit EQ Domein dan maak en onderhoud je makkelijk contact omdat je je sociaal vaardig op kunt stellen. Maar ook omdat je de emoties van anderen goed kunt kanaliseren. Je weet wat je moet doen en zeggen om de ander op te beuren, te troosten, te inspireren, mee te krijgen en zich open te stellen voor jouw zienswijze.

Succesvol Leiderschap is in belangrijke mate gestoeld op het vermogen om anderen te winnen voor jouw zienswijzen en ideeën maar ook voor jou als persoon. Medewerkers zetten nu eenmaal graag een stap extra voor leidinggevenden met wie ze goed door een deur kunnen. Bovendien speelt Sociale Regulatie een belangrijke rol in Leiderschap omdat het Leiders helpt de verhoudingen en sfeer binnen team en organisatie positief te beïnvloeden.

Kom in Contact
kom-in-contact

Don’t forget to share this post!

Associate Partner TTI Success Insights Benelux, Owner Limemen
Jered Kalkman

We Denken Dat Dit Ook Interessant Kan Zijn

Heb jij een Growth Mindset of een Fixed Mindset?

Heb jij een Growth Mindset of een Fixed Mindset?

‘Als ik buiten mijn comfortzone ga, heb ik mensen meer te brengen.’Deze woorden sprak een TTISI Consultant toen ze met lichte spanning in haar lijf haar allereerste ingesproken filmpje op LinkedIn zette. Als HR professional, trainer, coach of leidinggevende zetten we...

Wat is Coachend Leiderschap?

Wat is Coachend Leiderschap?

Leidinggevenden hebben grote invloed op de stemming en werkprestaties van hun medewerkers. Dus is het belangrijk om leiding te geven op een manier die zowel medewerker als leidinggevende als prettig ervaart. Coachend leiderschap is zo’n manier van leiding geven. Een...