Wat is culturele diversiteit?
De wereld is geen eenheidsworst. Hoewel we allemaal wereldburgers zijn en de wereld door technologische ontwikkelingen steeds ‘kleiner’ wordt, zijn er regionaal grote verschillen in wat we normaal vinden en accepteren. In het onderlinge verkeer, in de openbare ruimte, in de manier waarop we ons manifesteren. De cultuur van de omgeving waarin wij zijn opgegroeid, heeft een blijvende impact. Maar ook de cultuur waarin we werken en leven als volwassenen, beïnvloedt onze opvattingen over en beleving van gedrag.
Verschillen maken het verschil
De DISC-wereldkaart van TTISI is vooral bedoeld om bewustwording te creëren dat lokale verschillen het verschil maken in ‘ons’ vak. De taartdiagrammen geven weer hoeveel procent van de werkende populatie de D, I, S, of C als hoogste stijl in hun basisgrafiek heeft. Daaruit zou je indirect misschien ook wel kunnen afleiden of een bepaald land een wat scherpere of juist een wat zachtere D-I-S of C-cultuur kent.
Klik op de afbeelding voor een vergrote versie
Nederland kent bijvoorbeeld relatief veel mensen die zich qua gedragsstijl vooral identificeren met D-gedrag, namelijk 21%. In Zweden is dat ‘maar’ 14%. Dat sluit mooi aan bij de, overigens totaal niet meetbare, observaties van mijn Zweedse TTISI collega in Stockholm. Die beweert dat hij, waar ook ter wereld, op 50 meter afstand kan inschatten of er zich een Nederlander in welk willekeurig gezelschap ook, bevindt. Hoe dan? heb ik hem vaak gevraagd. Ze praten luid, zijn aanwezig, en laten direct merken wat ze denken of vinden. 9 van de 10 keer zit hij goed, volgens eigen zeggen.